Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Anna's Oorlog 4-5 mei

De voorstelling 'Anna's Oorlog' is een bewerking van het gelijknamige jeugdboek van Beatrijs Nolet. Hoewel het een jeugdboek is, komt het verhaal bij volwassenen op een diepe laag binnen. De voorstelling heeft dan ook groot succes bij volwassenen. Een van de redenen is dat er veel verschillende belevingswerelden uit de Tweede Wereldoorlog belicht worden en dat er niet geoordeeld wordt. Aan het einde wordt aan het publiek de oprechte vraag gesteld: wat zou ik doen als er nu oorlog zou zijn ? Vluchten ? En hiermee komt het oude verhaal regelrecht in de actualiteit van vandaag.    

Annas Oorlog verteller   

 

Het verhaal

Als Anna een nieuwe buurjongen krijgt, mag ze er tot haar verbazing niet mee omgaan. De reden: die jongen zijn overgrootvader heeft slechte dingen gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt haar allemaal onzinnig lang geleden. Maar Borre, de buurjongen krijgt dezelfde onduidelijke boodschap van zijn vader: Niet met dat buurmeisje omgaan. Niemand wil de kinderen vertellen wat er destijds gebeurt is. Anna en Borre zijn al 12, echt geen kleuters meer, ze laten zich niet met een kluitje in het riet sturen. Ze gaan op onderzoek. Anna haar overgrootmoeder van bijna 100 jaar wil er niks over vertellen: Je mag geen kwaadspreken over andere mensen. Anna haar opa Job vertelt het verhaal hoe hij als Joodse jongen uit Duitsland naar Nederland vluchtte nadat het in de Joodse wijk waar hij woonde onveilig was geworden na de Kristalnacht. Opa Job vertelt over de concentratiekampen en hoe zijn vader daar aan zijn eind is gekomen. Uiteindelijk komen Anna en Borre stapje voor stapje achter alle verborgen verhalen: ze horen het verhaal van de huishoudster die verliefd werd op een Duitse soldaat, ze leven mee hoe de hele mensen menigte haar uitschold voor Moffenmeid. En tenslotte leert Borre dat hij niet verantwoordelijk is voor de daden van zijn overgrootvader.

Reacties

'Vandaag heb ik 'Anna's oorlog' gezien. Het is een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, waar Marjo Dames een prachtige voorstelling van heeft gemaakt.' (Marion Hoeffgen / Leren-Creeren)  

Wauw!!! Wat een juweel van een voorstelling!!! Dat kwam binnen! We waren diep ontroerd. Prachtig spel in een mooie mix van heden, verleden en actualiteit. (Ernst Weerstra / Het Verteltheater)

Verhalen uit het verleden komen los: Een heer bij het 5 mei festival in Woerden kwam na afloop met tranen in zijn ogen vertellen hoe zijn grootvader die politieagent was in Amsterdam zich ziek had gemeld tijdens de 2eWO omdat hij niet het niet langer aankon om de Joodse wijk in te gaan om mensen op te pakken. 

Technische info 

Speelduur: 50 minuten

Kan in speelzalen, gymzalen, theaters

Prijs: € 475,=  excl € 50,= reiskosten excl 9% BTW

contact

Meer nieuws: Anna's oorlog                                 

 Annas Oorlog Einde