Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

'Verliefd' is een verteltheatervoorstelling voor jongeren vanaf 10 + en is een mooie toevoeging voor de lessen seksuele vorming.

'Verliefd'

Marjo Dames / verhalenvertelster.nl benoemt in 'Verliefd' verschillende thema's die betrekking hebben op seksuele ontwikkeling van pubers. Dezez onderwerpen komen ook aan bod bij de lespakketten van Lentekriebels en soortgelijke lesmaterialen voor het onderwijs.

Thema's als: verliefd zijn, zoenen, grenzen stellen, jezelf zijn, groepsdruk, homoseksualiteit.

Deze thema's komen 'terloops' aan bod in het verhaal over Jort en Fiona die in hotel Boslust wonen met hun vader Jan. Marjo Dames vertelt in heldere eerlijke taal zonder dat ze er doekjes om windt, maar nooit te plat of te schokkend voor de doelgroep.

Er wordt een lesbrief bij de voorstelling geleverd waarmee de leerkrachten na afloop van de voorstelling in de klas met vraaggesprekken de thema's verder kunnen uitdiepen. Bijvoorbeeld: 'Jort schaamt zich voor zijn natte dromen, wat vindt jij daarvan ?'

 

Het verhaal

We starten in hotel Boslust waar vader Jan ineens jurken is gaan dragen. Moeder vertrekt en gasten lopen weg, het hotel dreigt failliet te gaan. Gelukkig woont er een vaste gast: Ragwa, een Druzische vluchtelinge uit Jemen.

Zoon Jort  van 12 is smoorverliefd  op Gemma, maar hij is erg verlegen. Hoe maak je dan contact ? En als het contact er is, hoe ga je dan met jezelf om: rood worden, stijve piemel, zoenen of niet ?  Dochter Fiona heeft al allerlei nare 'over de grens' ervaringen achter de rug en durft niet meer verliefd te worden op de leuke jongen van haar band.  Ragwa is uitgehuwd toen ze 15 was, terwijl ze droomde van een voetbalcarriere, mag ze ineens niks meer. 

Als ex bonds-coach Dick Port het hotel van faillisement wil redden door het organiseren van een jeugdtoernooi, wil hij daarbij wel dat vader Jan zich als een echte man gedraagt.

Een verhaal vol kapstokken om na afloop gesprekken aan de gaan met de leerlingen. Leerkrachten hoeven het door het verhaal niet meer te hebben over hun eigen eerste zoen, het mag over Jort, Fiona en Ragwa gaan. 

 

Reacties van leerlingen: Nu snap ik waarom ik niet in de smaak van bij de meisjes, ik ben te klein.  3 jongens van 15: Dit hadden we in de 1e klas van het VO willen zien. Reacties van volwassenen: prachtig spel, boeiend van begin tot het einde, nooit genant.