Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Week tegen Pesten

Elk jaar is er de Week tegen Pesten. In het basisonderwijs wordt er aandacht aan gegeven middels Kanjertraining, workshops en theatervoorstellingen. De verteltheatervoorstelling 'Konijn is Jaloers' laat kleuters op speelse en interactieve wijze zien wat buiten-sluiten inhoudt. Waar het vandaan komt en gelukkig ook dat insluiten en samen spelen veel gezelliger is. Op de site van Week tegen Pesten staan ook nog mogelijke middelen die een leerkracht kan inzetten om een veilig leefklimaat op school te helpen bouwen.   

reactie van leerkrachten van Kbs de Griffioen in Prinsenbeek 26-09-2019: de boodschapkomt zo goed aan: in taal, in beeld en tot slot nogin het laatste lied: 'Iedereen hoort erbij, iedereen hoort erbij'  en: 'Zeker weten dat wij, grote en kleine mensen van de Griffioen, genoten hebben van je voorstelling! Super knap en boeiend tot het einde! '

Konijn is jaloers

Konijn is jaloers

Hoe kun je kleuters informeren, zelfs confronteren zonder ze de stuipen op het lijf te jagen ? Pesten is naar, elkaar buitensluiten doet pijn, bang voor je plek zijn en jaloezie zijn heel vervelende gevoelens die het slechtste gedarg in je bovenhalen. Best veel voor kinderen van groep 1-2-3 van het PO.

In de voorstelling 'Konijn is jaloers' wordt stap voor stap in een eenvoudig verhaal verteld hoe het ontstaat. Als er nieuwe dieren in het bos komen die beter kunnen springen dan Konijn, is Konijn bang dat niemand meer met hem wil spelen. Hij probeert de nieuwe dieren zwart te maken door te vertellen dat ze niet uitkijken en boven op je kop kunnen springen. Daar wordt Knorretje zo bang van dat hij niet meer naar buiten wil. Dat is nou ook weer niet de bedoeling. Konijn heeft een plan: ze gaan de nieuwe dieren wegjagen uit het bos. Maar dat pakt anders uit dan ze gedacht hadden.

Kleuters weten haarscherp dat wegjagen niet goed is. Soms protesteren ze hardop tijdens de voorstelling. Maar Konijn weet hen altijd voor zijn weg-jaag-karretje te spannen. Iedereen gaat oefenen in zo gemeen mogelijk kijken. Dat wil elke kleuter wel proberen, en dan zitten ze midden in het plan. De voorstelling ontvouwt zich verder met grappige misverstanden en mislukkingen. Op deze manier wordt het geen zwaar verhaal. In de bijgeleverde lesbrief wordt dieper ingegaan op 'jaloers zijn, wegjagen en samen spelen'. De lesbrief sluit goed aan bij kanjertraining. 

Pesten

'Konijn is Jaloers' is een mooie start voor de week tegen pesten. Alle dieren uit het bos nemen een andere rol in: Konijn is jaloers, Knorretje is Bang, Bolle Beer doet gewoon maar mee. Het lijkt wel het echte leven op het schoolplein. Met behulp van d elesbrief en met eventueel een vervolg workshop in de klas, kunnen de leerlingen een stukje bewuster worden van hun gevoel en bijbehorend negatief gedrag.

De voorstelling heeft een happy ending.

Jaloers

contact

Technische gegevens

Leeftijd: 4+

Speelduur: 40 minuten.

Speelvlak: 3x5 meter, speelzaal, aula, gymzaal, theater, 

Verduistering: Niet noodzakelijk.

Verhalenvertelster neemt decor mee en maakt gebruik van haar eigen geluidsinstallatie.

Prijsindicatie: € 4,50 per leerling  ( minimaal 70 ll. - max 120 ll.) ex BTW 9% ex reiskosten. Voor kleinere scholen is overleg mogelijk.