Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Muziek voor ouderen

Marjo Dames is verhalenvertelster met een programma waarbij verhalen en muziek elkaar afwisselen. Het programma is geschikt voor ouderen en voor ouderen met Alzheimer of Dementie.

Voor beide doelgroepen is er een ander repertoire aan verhalen, muziek en liedjes. Nieuw is het maandprogramma waarbij ze elke maand een ander thema heeft dat de tijd van het jaar als uitgangspunt heeft. 

JANUARI

3 koningen, sneeuwverhalen, winterliedjes

FEBRUARI

Binnenzitten- hoe zag uw huis er vroeger uit ? Anecdote over regen thuiskomen, kachel aan, boeken lezen. Leesboeken uit uw jeugd. Lied: Langs het tuinhek van mijn vader, Onder moeders Paraplu.

MAART

Lammetjesmaand. Dieren in en rond het huis, Honden verhaal/kattenverhaal, Tongbrekers: de kat krabt de krullen van de trap, Toen onze Mop een Mopje was. For Who is that doggie in the window ? Old mc donald had een Farm

APRIL

april doet wat ie wil, 1 april-kikker in je bil-grapjes en moppen-verhalen, de Narcissen bloeien, Mythe van Narcissus, Liedjes over naar buiten en bloemen

MEI

In mei leggen alle vogels een ei, Nachtegaal is terug in mei: Verhaal vd keizer en de nachtegaal, Liedjes over vogelzang

JUNI/JULI

Zomer-zee-zon, over strand en handdoek en boterhammen met zand over 10 kinderen in lelijk eendje over de hobbelweg, over ponyrijden, over garnalen vangen, over de geur van ijsjes. Verhalen: visje, visje in de zee / Odyseus spoelt aan / Zeemeermin. Liedjes over zon-zee-wind-wandelen,Jo met de banjo- zeemansliedjes, we gaan naar zandvoort al aan de zee. Ja zo'n reisje langs de rijn rijn rijn, e-viva espanja, zoek de zon op dat is zo fijn, breng eens een zonnetje onder de mensen.

AUGUSTUS

Bramen zijn rijp, Over lekker eten, jantje zag eens pruimen hangen

SEPTEMBER

Weer naar school. Leesplank, oude leesboekjes, Kinderliedjes

OKTOBER

herfstmaand, Verhalen over bladeren-paddestoelen-kabouters Wipneus en Pim of Paulus de Boskabouter, Liedjes over de wind-regen-ondermoeders paraplu, de wilde wind, rasras rijdt de koning door de plas, twee emmertjes water halen, regen regen maak dat ik groei. Dikkertje Dap.

NOVEMBER

allerzielen-allerheiligen.Heiligen verhaal Mariken van Nimwegen, Godsdienstige liedjes

DECEMBER

Kerstverhalen/kerstliedjes

muziek voor ouderen

 

De Muziek

Voor ouderen met Dementie en andere geheugenstoornissen, bestaat het liedjes repertoire uit de overbekende meezingers uit de 'Kun je nog zingen, zing dan mee' bundel. Marjo Dames begleidt zichzelf op accordeon. Het is een eenvoudige rustige begeleiding, die niet de boventoon voert en die de mensen niet overprikkelt. De liedjes worden samen gezongen, het is een informeel programma waarbij het publiek inbreng heeft, waarbij af en toe vergissingen mogen worden gemaakt, waarbij we lachen en waarbij vooral wordt gestimuleerd dat vertelster en publiek het goed met elkaar hebben.Voor ouderen van bijvoorbeeld de Anbo, vrouwen van nu of andere ouderen groepen, komt naast de bovengenoemde liedjes ook ander meezing-repertoire aan bod, varierend van Ramses Shaffy, John Denver tot Bob Marley. Een en ander in overleg.

 

De Verhalen

De liedjes worden afgewisseld met kortere en langere verhalen. Voor ouderen met geheugenstoornissen zijn de verhalen praktisch, kort en herkenbaar. Voor anderen zijn de verhalen wat ingewikkelder, grappig, spannend en stemmen tot lachen en tot nadenken. De verhalen hebben dikwijls een metaforisch karakter: de haas uit 'Hazenliefde' heeft het bange karakter van menig bang mens die liever wegrent dan dat hij het leven recht in de ogen ziet. In het verhaal: 'Raaf steelt het Licht' heeft diverse scenes en uitspraken waarin veel grootouders zich zullen herkennen.

 

Voorwerpen

Naast de muziek, de liedjes en de verhalen heeft Marjo Dames een koffer met oude voorwerpen die met name ouderen met geheugenstoornissen erg aanspreken. Het feest der herkenning bij het zien en aannemen van de proceleinen pop, het griezelige vosje met snuit en pootjes, het zondagse tasje met boldoot, herkenning slaat de klok.

In overleg is er een ruim programma samen te stellen voor een brede doelgroep. Ook voor speciale gelegenheden zoals Kerstmis en Sinterklaas heeft de verhalenvertelster programma's

 

contact