Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Spin en Spook

Vriendschap en Bang zijn in het donker

Spin en Spook is een vrolijke griezelige vertelling voor kleuters (groep 1-2) en groep 3(4) van het PO. Het vertellen wordt afgewisseld met poppen-spel.  De kleuters mogen zelf op gezette momenten meedoen. Bang zijn hoort erbij, en door nieuwsgierigheid kun je door je angst heenkomen. Naar het gelijknamige boek van Suzan Peeters. Verteld en gespeeld in een vrolijk gekleurd decor dat in een handomdraai verandert van de slaapkamer naar het spookhuis op de kermis.  

Spin en Spook 4

Bang zijn in het donker

Elke kleuter gaat door een fase heen waarin het bang is in het donker. Monsters in de kast of een krokodil onder het bed. In het verhaal van Spin en Spook gaat het jongetje Tim samen met zijn moeder manieren uitproberen hoe hij met zijn angst kan omgaan. Mama leert hem een rijmpje: 'Monsters en Spoken, waar je in gelooft, die zijn njeit echt, dus haal ze uit je hoofd.' Maar als er dan een echt spook door zijn kamer zweeft, heeft Tim iets anders nodig om te kunnen slapen.  Aan de hand van het verhaal leren de kinderen (en de leerkrachten) dat je van alles kunt proberen als je bang bent. In elk geval nemen we de monsters eerst serieus, daarna pas gaan we ze aanpakken, met een rijmpje, een monsterbril, een slaapliedje, boos worden, het monster aan het schrikken maken. Wat Tim uiteindelijk het beste helpt is vriendschap sluiten met de monsters. In de lesbrief staan suggesties om na afloop met de kinderen op onderzoek te gaan naar hun eigen monsters. Hoe sluit je daar vriendschap mee ?

Het verhaal

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzen Peeters en Claudia Verhelst. Spin en Spook zijn echte griezels, elke dag maken ze iemand bang. Maar jammer genoeg voor hen zijn kinderen telkens maar heel even bang en daarna niet meer. Ze zijn niet eng genoeg en daarom moeten ze telkens naar een nieuw kind in een nieuw huis. Als ze het bij Tim proberen, is Tim eerst heel erg bang. Samen met de kinderen herinnert hij zich gelukkig de monster-rijm die ze daarvoor geoefend hebben met mama. Als Spin en Spook Tim voor de tweede keer bang willen maken, ziet Tim dat ze eigenlijk een beetje klunsig zijn. Ze kibbelen en maken ruzie. Als hij hen met kracht overwonnen heeft en van zich af heeft gegooid, krijgt hij medelijden. Hij gaat hen helpen om voor eens en voor altijd een eigen huis te vinden. Dat lukt hem, ze mogen gaan wonen in...... het spookhuis op de kermis. Als Tim bij Spin en Spook op bezoek komt in het spookhuis, blijkt ineens dat zijn mama nog banger is dan Tim zelf. Dat hindert niet, ze mag zijn nachtlampje wel lenen, Tim heeft dat niet meer nodig.

Reacties

Spin en Spook in Pakhuistheater Hoorn: M.V: 'een Super-superleuke voorstelling' N.S zegt in haar Vlog: 'Ik geef de voorstelling een 9 !'

contact

Technische gegevens

Leeftijd: 4+,  de Speelduur is 45 minuten. Het maximale aantal leerlingen: 120, Prijs: 450,- ex Btw 9% ex reis € 50,-

Lesbrief aanwezig.