Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Plastic Soep

Een Verteltheatervoorstelling over vervuiling in de zee. De leerlingen beleven aan de hand van een sprookje hoe erg dat is. Gelukkig kunnen ze aan het eind gezamenlijk alle plastic uit de theater-zee opruimen. We zingen er gezellig een 'troep-lied' bij. Geschikt voor kinderen van groepen 1 t/m 4 van het primair onderwijs. Reacties van leerkrachten uit Venhuizen na de voorstelling: 'Indrukwekkend hoe kinderen mee gaan in het verhaal. Hoe graag ze mee willen denken en mee willen spelen op de momenten waarop je ze dat vraagt'. Onvoorstelbaar dat je kleuters 45 minuten ademloos weet te boeien, en dat op een bloedhete dag aan het eind van het jaar'. 'Wat een prachtig onderwerp en zo luchtig en speels gebracht, niet belerend'. 

Recycling

Alle voorwerpen die in het decor van de theater-zee drijven, zijn gemaakt van materialen die aan het strand gevonden zijn. Het is een 'vrolijk gekleurde plastic soep'.  Ook alle vissen zijn gemaakt van restmaterialen, lappen en papier maché. Violet haar pruik is een kunstwerk van oude visnetten, de golven van de zee zijn gemaakt van een oud zeil van een boot en het magische net dat op zeemeerminnen  jaagt heeft wel 10 grijphandschoenen die ooit langs het strand lagen.    

Het verhaal

Thema's uit het sprookje van de kleine zeemeermin vormen de basis voor de voorstelling. Violet de zeemeermin wordt verliefd op een visser, ze verruilt haar tong voor benen en raakt haar stem kwijt. In 'Plastic Soep' is de man waarop ze verliefd wordt een aardige grappige visser die het publiek graag aan het lachen maakt en laat schrikken met malle liedjes. Uit liefde voor zijn gezin gaat hij zoveel vis vangen en gooit daarbij zoveel plastic flesjes en broodzakjes overboord, dat er geen vissen en geen schelpen meer overblijven. Als hij tenslotte ook zeemeerminnen wil gaan vangen om hun staarten te verkopen steekt zijn vrouw daar een stokje voor.  Het dreigt een dramatisch einde in een Plastic-soep-zee te worden, maar gelukkig kunnen we met zijn allen de zee opruimen.

'TROEP IN DE ZAK IN DE AFVALBAK-HOERAAAA'

 

De eigen leefwereld

Een korte nabespreking helpt de kinderen met bepalen welke elementen bij het sprookje horen en welke onderdelen van de vervuiling echt waar zijn. De leerlingen kunnen dat onderscheid haarscherp maken. De zielige foto van een schildpad die vastgeraakt is in de plastic troep helpt de kinderen nog een extra inzien dat plastic ECHT in de afvalzak thuishoort.

 

Technische informatie

Speelduur: 45 minuten

Leeftijd: 7+

Kan als losse voorstelling bijvoorbeeld voor een juffen-feest of schoolreisje maar ook als onderdeel van milieu-educatie: afval, plastic soep, recyclen, vervuiling.

Prijs op te vragen