Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Konijn is Jaloers

Taalontwikkeling en anti-Pesten

Konijn is jaloers

De verteltheatervoorstelling: 'Konijn is jaloers' gaat het over pesten en vriendschap. In de voorstelling komen nieuwe woorden aan bod die zowel gesproken als verbeeld worden. Goed voor de Taalontwikkeling.  Reactie van een leerkracht van de Brede School Amstelveen: 'Ik krijg er kippevel van, dit is precies wat we nodig hebben op onze school'  

 

Anti-Pesten

Als er nieuwe dieren in het bos komen, willen Konijn, Knorretje en Bolle Beer hen wegjagen. Gelukkig blijkt in de loop van het verhaal dat samen spelen leuker is dan elkaar wegjagen en de verteltheatervoorstelling is dan ook uitstekend geschikt als anti-pest-voorstelling voor kleuters.

Op alle scholen wordt tegenwoordig aandacht besteed aan pesten. Deze voorstelling behandelt de onderwerpen 'jaloezie', 'pesten' en 'buitensluiten' in een situatie die kleuters direct kunnen herkennen. De nieuwe dieren kunnen beter springen dan Konijn. Konijn wordt jaloers. In de lesbrief wordt extra ingegaan op pestgedrag. De voorstelling en de lesbrief sluiten goed aan bij de anti-pest-methode 'De reactie van een leerkracht na afloop: 'Ik krijg er kippevel van, dit is precies wat we nodig hebben op onze school. Dit is hoe we het willen'. waar veel scholen gebruik van maken.

 

Taalontwikkeling

Tijdens de voorstelling wisselen vertellen en spel met poppen en maskers elkaar af. De dieren in het bos zijn prachtig verbeeld met maskers en poppen. Hierdoor komt het gesproken woord ook met beeld tot leven. Er is muziek en oude en nieuwe liedjes waarbij de leerlingen mee mogen doen. Door deze afwisseling komt de betekenis van nieuwe woorden via verschillende kanalen binnen. Begrippen als: hoog-hoger, goed-beter, jaloers zijn, wegjagen, klimmen en springen, boos kijken en samen spelen komen aan bod.

 

Het verhaal

Op een dag komen er twee nieuwe dieren in het bos: Grote Mama Kanga en haar kindje Roe. Ze kunnen erg goed springen en Konijn wordt dan ook jaloers. Hij haalt Bolle Beer en Knorretje over om Kanga en Roe weg te jagen. Ze zullen Kindje stelen en verstoppen. Maar tijdens het stelen lopen de zaken anders dan Konijn had bedacht. Mama stopt per ongeluk Knorretje in een ijskoud bad en Konijn en  Roe zijn heerlijk samen aan het zaklopen. De dieren sluiten vriendschap.

Jaloers

Kerndoelen

In deze voorstelling vallen Anti-pest beleid en Kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie samen.

Technische informatie:

Leeftijd: 4+

Speelduur: 40 minuten.

Speelvlak: 3x5 meter, speelzaal, aula, gymzaal, theater, 

Verduistering: Niet noodzakelijk.

Verhalenvertelster neemt decor mee en maakt gebruik van haar eigen geluidsinstallatie.

Prijsindicatie: € 4,50 per leerling  ( minimaal 70 ll. - max 120 ll.) ex BTW 9% ex reiskosten. Voor kleinere scholen is overleg mogelijk.