Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Een Meisje Loos

Het meisje van het bekende lied stapt aan boord bij de kapitein van de Vliegende Hollander. Dit spannende verhaal wordt verteld en gespeeld door Marjo Dames, verhalenvertelster.nl  Een spannend, informatief en grappig verhaal geschikt als cultuureducatieve voorstelling voor groepen 3 t/m 6, maar ook schoolbreed in te zetten bij feesten en evenementen. Actueel door de transgender-actie van het meisje. Actueel doordat er een duistere kant van de koloniale reizen in beeld komt. De toonzetting van het verhaal kan goed worden aangepast voor onderbouw en bovenbouw. Veel oude bekende liedjes met accordeon begeleiding en veel interactieve momenten.

Reactie van een leerkracht uit Zwolle: 'Het is zeker in de smaak gevallen. Naderhand bleek bij het maken van gedichten voor de Taalmethode, dat de VOC nog lang nagalmde!'

contact

de Vliegende Hollander Voc tijd

 

Canon van de geschiedenis

De VOC tijd is onderdeel van de canon der geschiedenis en de voorstelling kan leerlingen op een mooie manier enthousiast maken voor de geschiedenislessen. Kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie

Het verhaal

Een meisje wil als matroos naar zee, ze komt aan boord van een VOC schip waarop een ongeduldige kapitein dwars tegen de wind in de haven uitvaart. Het is onmogelijk, maar hij doet het toch. Het roerige begin van een spannend verhaal.  Marjo Dames vertelt het verhaal en speel de verschillende rollen.  De kinderen uit het publiekleven mee met de matrozen van de grote zeilschepen uit de VOC tijd. Ze leren over het dagelijkse leven aan boord, de straffen de gevaren. Ze sjorren aan denkbeeldige touwen en zingen met de de shanties mee. Het meisje hoort hoe de kapitein in Nederlands Indie een oproerig dorp wil platbranden. Daarbij wordt ze betrapt. Voor straf wordt ze hoog in de mast gehesen. Ze roept hulp en wordt dan geholpen door een stormvogel die een storm over het schip jaagt en daarbij verandert het schip in een spookschip dat voor eeuwig over de zeeën zal varen. Het meisje ontsnapt, maar ook zij moet eeuwig dwalen. Van stad naar stad, van school naar school.. en overal vertelt zij dit spannende verhaal. Misschien binnenkort op uw school ?

De liedjes

Daar was laatst een meisje Loos, De zoute zee, Wat gaan we doen met een dronken zeeman ? West-zuid-west. De liedjes die gebruikt worden in de voorstelling kunnen ter voorbereiding vooraf aan de school geleverd worden op Mp3 en als tekst. Het is leuk maar niet noodzakelijk dat de leerlingen de liedjes kunnen meezingen.

Reacties na afloop

Bij het afscheidsfeest van een leerkracht speelde de Vliegende Hollander zowel voor de onderbouw als voor de bovenbouw. De reacties: Beste Marjo, 1 week later!! En nog hebben we het op school over jouw voorstelling(en)
Zo knap dat je dit in je eentje gespeeld hebt en de aandacht van de kinderen vast wist te houden.
Heel erg bedankt!

 

Technische gegevens

Voor Cultuureducatie in het Primair onderwijs wordt € 5,- per leerling gerekend, minimaal 75 leerlingen. Voor losse voorstellingen in het kader van feestelijkheden kunt u een prijsopgave vragen.

Leeftijd cultuureducatie: 6+   Schoolbreed bij feesten/evenementen: 4+

Tijdsduur: binnen: 50 min  Buitenlocaties: 25-30 min.