Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

De Vliegende Hollander

De oude legende wordt verteld en gespeeld door Marjo Dames, verhalenvertelster.nl  Een spannend, informatief en grappig verhaal geschikt als cultuureducatieve voorstelling voor groepen 3 t/m 6, maar ook schoolbreed in te zetten bij feesten en evenementen. De toonzetting van het verhaal kan goed worden aangepast voor onderbouw en bovenbouw. Veel oude bekende liedjes met accordeon begeleiding en veel interactieve momenten.

Reactie van een leerkracht uit Zwolle: 'Het is zeker in de smaak gevallen. Naderhand bleek bij het maken van gedichten voor de Taalmethode, dat de VOC nog lang nagalmde!'

contact

de Vliegende Hollander Voc tijd

 

Canon van de geschiedenis

De VOC tijd is onderdeel van de canon der geschiedenis en de voorstelling kan leerlingen op een mooie manier enthousiast maken voor de geschiedenislessen. Kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie

Het verhaal

De ongeduldige kapitein van het grote VOC schip vaart dwars tegen de wind in de haven uit. Het is onmogelijk, maar hij doet het toch. Als dat maar goed afloopt. Wat hij niet weet is dat er ook nog een meisje aan boord is. Ze is weggevlucht bij haar vreselijke tante en stiekem als matroos aan boord van het schip gegaan: 'Daar was laatst een meisje Loos'  Marjo Dames vertelt het verhaal en speel de verschillende rollen. De ene keer is ze de ongeduldige kapiteit, dan weer het dappere meisje of de st-stotterende stuurman. De kinderen uit het publiek horen en leren veel over de grote zeilschepen uit de VOC tijd, ze sjorren aan denkbeeldige touwen en zingen de shanties zodat ze in de maat kunnen werken. En intussen raken ze in de ban van het spannende verhaal. Het meisje wordt betrapt, ze krijgt straf en hangt in de mast te wapperen. Ze roept hulp van de storm. De storm verandert het schip in een spookschip dat voor eeuwig over de zeeën zal varen. Het meisje ontsnapt, maar ook zij moet eeuwig dwalen. Van stad naar stad, van school naar school.. en overal vertelt zij dit spannende verhaal. Misschien binnenkort op uw school ?

De liedjes

Daar was laatst een meisje Loos, De zoute zee, Wat gaan we doen met een dronken zeeman ? West-zuid-west. De liedjes die gebruikt worden in de voorstelling kunnen ter voorbereiding vooraf aan de school geleverd worden op Mp3 en als tekst. Het is leuk maar niet noodzakelijk dat de leerlingen de liedjes kunnen meezingen.

Reacties na afloop

Bij het afscheidsfeest van een leerkracht speelde de Vliegende Hollander zowel voor de onderbouw als voor de bovenbouw. De reacties: Beste Marjo, 1 week later!! En nog hebben we het op school over jouw voorstelling(en)
Zo knap dat je dit in je eentje gespeeld hebt en de aandacht van de kinderen vast wist te houden.
Heel erg bedankt!

 

Technische gegevens

Voor Cultuureducatie in het Primair onderwijs wordt € 5,- per leerling gerekend, minimaal 75 leerlingen. Voor losse voorstellingen in het kader van feestelijkheden kunt u een prijsopgave vragen.

Leeftijd cultuureducatie: 6+   Schoolbreed bij feesten/evenementen: 4+

Tijdsduur: binnen: 50 min  Buitenlocaties: 25-30 min.