Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Anna's Oorlog

Anna's Oorlog is een oorlogsvoorstelling waarin Marjo Dames vertelt  over twee kinderen van onze tijd die op zoek gaan naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De verteltheatervoorstelling is gebaseerd op het jeugdboek van Beatrijs Nolet. In 2016 heeft de voorstelling onder andere gespeeld in de Herinneringskampen Vught en Westerbork.

Reacties

Na voorstellingen maart 2018 in Theater de Horst in Venhorst: Na afloop beantwoordde Marjo Dames wat vragen van de leerlingen van groep 7-8. Toen zij daarna een van de grote kerels van groep 8 daarop terugvroeg hoe hij het had gevonden antwoordde hij: 'Spannend, af en toe een traantje en dan weer grappig'.

Na een korte presentatie maart 2018 aan icc-ers regio Ommen-Dalfsen-Hardenberg klonken de reacties: 'Indrukwekkend, dit moet elke leerling van groep 7-8 kunnen zien'.

contact

 

Speellijst

Annas oorlog-viool

Tweede Wereldoorlog voor kinderen van nu

Het is belangrijk dat leerlingen in het primair onderwijs over WO2 weten, maar ook dat ze inzien dat oorlogen en vluchtelingen van alle tijden zijn. In elke oorlog hebben mensen bepaalde rollen: vluchteling, verzetsheld, verrader, slachtoffer, toeschouwer. In de voorstelling 'Anna's oorlog' komen al deze rollen aan bod. De leerlingen maken kennis met de rollen door de indrukwekkende verhalen die Anna haar grootmama en haar opa Job over de tweede wereldoorlog vertellen. In de lesbrief die erbij hoort worden de rollen naar het heden gehaald en zelfs naar de eigen situatie op het schoolplein.

Canon van geschiedenis

De Tweede Wereldoorlog komt als vast onderdeel in het primair onderwijs voor leerlingen van de groepen 7 en/of 8. De voorstelling kan de 4 en 5 mei periode op een mooie manier inluiden voor de groepen 7-8. Wat een oorlogsvertelling zo bijzonder maakt is dat de leerlingen er 'life' bijzitten waardoor de verhalen een grote intensiteit hebben. Veel volwassenen zijn diep ontroert, alle leerlingen kijken en luisteren ademloos.

Het verhaal

Anna mag niet met haar nieuwe buurjongen Borre omgaan omdat zijn overgrootvader iets gedaan heeft tijdens de Tweede wereldoorlog 'waar je het maar beter niet over kunt hebben'. Beide jongeren gaan op een uitgebreide speurtocht langs de verzwegen familiegeheimen. Ze moeten er zelfs voor inbreken en nadat ze worden betrapt vertelt grootmama hen dat je nooit verantwoordelijk kunt zijn voor de daden van een ander. Opa Job komt aan het woord waarin hij over onderduiken vertelt en over de dood van zijn ouders. De voorstelling wisselt zwaardere scenes af met de luchtigheid en humor van hedendaagse kinderen en eindigt met de vraag: Welke rol zou ik spelen als het ooit oorlog zou zijn ?  Lees meer 

Technische gegevens

Leeftijd: 10+

Speelduur: 50 minuten

Kan in speelzalen, gymzalen, theaters

Prijs: € 475,=  Incl 10% auteursrecht excl € 50,= reiskosten excl 9% BTW

max 120 lln

Lesbrief beschikbaar waarin de leerlingen met rollenspelen in de huid kruipen van mensen die vrschillend tegen een conflict aankijken.