Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Taalontwikkeling

Taalontwikkeling: KONIJN IS JALOERS  

Konijn is Jaloers N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op maandag 22 mei 2017 speelde de voorstelling 'Konijn is Jaloers' op de Brede school Omnibus in Amstelveen. Voor de groepen 1-2 en 3 van PO en voor 30 peuters.  Omdat de school veel kinderen met taalachterstand heeft (vluchtelingen en kinderen van expats) staat al het onderwijs op deze school in het teken van TAALONTWIKKELING.  De voorstelling 'Konijn is Jaloers' combineert gesproken woord met beeld. Uitbeelden, poppen- en maskerspel, bekende en onbekende liedjes.  Hierdoor is de voorstelling een goed middel om kinderen nieuwe woorden aan te reiken. Zelfs de peutertjes van 2-3 jaar kwamen goed mee in het verhaal. En dan ook nog zo'n actueel thema: vreemdelingen in het bos,  elkaar accepteren en samen leren spelen.  

 

De reactie van een leerkracht na afloop: 'Ik krijg er kippevel van, dit is precies wat we nodig hebben op onze school. Dit is hoe we het willen'.

Taalontwikkeling

Tijdens het verhaal over nieuwe dieren/vreemdelingen in het bos maken kinderen kennis met nieuwe woorden. Aan bod komen begrippen als hoog-hoger, goed-beter, jaloers zijn, wegjagen, gemeen kijken, klimmen en springen, zaklopen, samen spelen. De woorden worden gesproken en uitgebeeld. Hierdoor komt de begripsvorming via verschillende kanalen tot stand. Het verhaal is spannend en leerzaam. Konijn is Jaloers is gebaseerd op een van de Winnie de Poeh-verhalen.  Kijk op Konijn is Jaloers