Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Kinderboekenweek-voorstelling 2016 klaar

Van 5 t/m 16 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema voor dit jaar is: Opa's en Oma's (motto: voor altijd jong). Speciaal voor deze week heeft verhalenvertelster Marjo Dames het boek 'Oma Boef' van David Walliams bewerkt tot de voorstelling 'Juwelen-Oma'. Het is een solo verteltheater-voorstelling waarbij het vertellen afwisseling krijgt door spel, gebruik van attributen, muziek en interactieve momenten.  De theatervoorstelling kan spelen op scholen, in theaters en bibliotheken. De korte versie van 20 minuten is geschikt voor (straattheater-) festivals en evenementen. De eerste try-outs zitten erop: De herkenningsmomenten van de opa's en oma's  en de complimenten na afloop maken duidelijk dat deze voorstelling klaar voor de start is.

Kinderboekenweek Brummen2016

 

Het verhaal

Ben logeert elke vrijdagavond bij zijn saaie oude oma. Hij houdt het niet meer uit van verveling. Zijn oma houdt alleen maar van lezen en van scrabble spelen. Ben wordt er narrig van en dat komt de relatie met oma niet ten goede. Maar dan komt hij er op een dag achter dat zijn oma vroeger een beruchte Juweelendief is geweest. Ineens vertelt ze spannende verhalen en Ben hangt aan haar lippen. Als oma ziek wordt besluit Ben dat ze samen haar laatste onvervulde wens gaan realiseren: de Kroonjuwelen van de Koningin stelen.  Ze scheuren met oma's scootmobiel over de snelweg, zwemmen de rivier over, sluipen langs de slapende bewakers. Het wordt de spannendste dag uit oma haar hele leven. Als ze op het punt staan de Kroonjuwelen uit de vitrine te nemen, staan ze ineens oog in oog met Hare Majesteit de Koningin. Oma biecht op dat ze alle diefstallen verzonnen heeft om minder saai te zijn. Ben heeft opnieuw zijn oma leren houden en hij zal haar zijn leven lang herinneren als zijn Juwelen-oma.

Juwelen-Oma grappig voor jong en oud

Tijdens de try-outs bij de Theateretappe in Brummen hoorde ik de opa's en oma's gniffelen. Herkenning over de malle ouderdomskwalen die komen als je ouder wordt.  De kinderen zaten te luisteren en voluit mee te doen. Ze kunnen gezamelijk de prachtigste geluiden maken: 'Saai-saai-saai' roepen als Ben het logeren bij zijn oma vervelend vindt en ten einde raad zijn nood klaagt tegen teddybeer. Het publiek speelt voor drilboor tijdens de inbraak en snurkt als een slapende bewaker in het museum met de Kroonjuwelen. Spannend en grappig dat was duidelijk af te lezen aan de glimmende gezichten toen iedereen de theaterwagen op eht festival in Brummen weer uit kwam. 

Technische gegevens

Solo theatervoorstelling van 45 minuten. Geschikt vanaf 6 jaar. Korte (buiten)versie 20 minuten: vanaf 4 jaar. Verhalenvertelser Marjo Dames neemt eigen geluids apparatuur mee. Speelvlak 3x5 meter. Max aantal leerlingen: 120. Prijs: € 395,-  excl reiskosten, excl 6% BTW.  Korte versie in verleg.

 

 

Juwelen-oma KBW 2016