Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

de Week tegen het Pesten

Elk jaar is er in de vierde week van september een volle week aandacht voor pestgedrag. Aan het begin van een schooljaar kan de toon in een klas nog gezet worden. Juist het benadrukken van kwaliteiten van leerlingen verdient aandacht. Iedereen is wel ergens goed in en iedereen heeft iets om trots op te zijn. De meeste scholen hebben pestprotocollen en pestmaterialen die ze inzetten. Als school of als leerkracht kunt u er ook voor kiezen om op een andere manier, bijvoorbeeld met een theatervoorstelling aandacht te geven aan pesten.

Voorstelling op school

Konijn is jaloers is een verteltheatervoorstelling. Het is een bewerking van een van de Winnie de Poeh verhalen waarin jaloezie en pesten de hoofdthema's zijn. De voorstelling is geschikt voor kleuters en laat zien hoe de dieren in het bos elkaar gaan pesten omdat ze zich minder voelen dan een ander.  Aan het eind van het verhaal blijkt dat samen spelen leuker is dan elkaar het bos uit jagen. Konijn ontdekt andere kwaliteiten dan 'de beste zijn'. Bij de voorstelling hoort een lesbrief waarin met spel opdrachten verder wordt ingegaan op kwaliteiten die elk kind heeft, maar ook op jaloers zijn, elkaar helpen, samen spelen.

 Week tegen het pesten: Konijn is Jaloers                 

de Week tegen het pesten in Zwolle

Op 22 september 2015 speelde 'Konijn is Jaloers' in de speelzaal van gbs de Schatgraver in Zwolle.  De kleuters van de groepen 1 en 2 zaten op matten en banken naar het verhaal van de verhalenvertelster te luisteren. Hier en daar mochten ze meedoen: Ochtendgymnastieken samen met Grote Bolle Beer. Vanaf hun zitplaatsen gingen de armen mee de lucht in: omhoog, omlaag, zwaaien, strekken. Heerlijk.  Als Konijn de nieuwe dieren uit het bos wil wegjagen door heel gemeen te kijken, trekken de kleuters hun aller-gemeenste gezicht.  Ze gieren van het lachen als het Knorretje niet lukt om een paardenbloemen-pluis weg te blazen. Doordat het vertellen wordt afgewisseld met poppen- en maskerspel en doordat de kleuters hier en daar mee mogen bewegen vanaf hun zitplaats, is de voorstelling van het begin tot het einde boeiend.  Als ze dan ook nog bij vertrek uit de speelzaal op de muziek mogen springen alsof ze zaklopen, is het feest compleet en de boodschap duidelijk: Spelen is leuker dan pesten !

Week tegen het pesten: Zaklopen

Konijn is Jaloers

Het verhaal: Er komen twee nieuwe dieren in het bos: Kanga en Roe. Als blijkt dat die harder en hoger kunnen springen dan Konijn, wordt Konijn jaloers. Hij gaat lelijke dingen over Kanga en Roe vertellen en gezamelijk besluiten ze dat ze Kanga en Roe gaan wegjagen. Ze zullen Kleine Roe stelen en verstoppen. Knorretje komt per ongeluk bij Kanga in de buidel en Kanga doet hem in een koud bad. Dan biecht Knorretje alles op. Ze gaan kleine Roe zoeken. Die is heerlijk samen met Konijn aan het spelen want Konijn komt er achter dat dat  leuker is dan pesten. Zoals het eindlied met accordeonbegeleiding vertelt: 'Grote Kanga en Kleine Roe die horen er nu bij. Konijn is niet meer jaloers' 

De voorstelling is geschikt voor kleuters

Meer informatie: Konijn is Jaloers