Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Verhalen Ouderen

Gezamenlijk luisteren naar een verhaal geeft een sfeer van verbinding, ontspanning, intimiteit en gezelligheid. Universele thema's die door elk mensenleven heen gespeeld hebben en die we allemaal goed kennen: liefde, elkaar voor de gek houden, Kwajongens-streken, betrapt worden of toch net niet.  U kunt vanuit de stoel heerlijk ademloos luisteren naar een spannend avontuur. Marjo Dames is verhalenvertelster met boeiende verhalen voor oud en nog ouder. En om de sfeer er helemaal in te krijgen, zingt ze en begeleidt ze zichzelf op de accordeon:  'gouwe-ouwe' nummers uit het 'Kun je nog zingen, Zing dan mee-repertoire'.    

Nieuw: Mini sprookjes. 5 oude bekende Grimm sprookjes in 5-7 minuten uitvoering, lekker plastisch verteld.  Een feest der herkenning.  Roodkapje, Assepoester, Hans en Grietje, Sneeuwitje, Repelsteeltje.

                                                       

Ouderen en nog Ouder

Marjo Dames vertelt in Zorgcentra en in zaaltjes waar bijvoorbeeld de oranjevereniging of vrouwen van nu een middag voor ouderen organiseren.  Dat kan zijn voor groepen ouderen met somatische klachten, maar dat kan ook zijn voor mensen met geheugenproblematiek.  Soms voor een hele zaal vol, soms op kleinere schaal in de beslotenheid van een huiskamer. Ook komt ze met haar vertel- en liedjesprogramma bij Alzheimercafé's als er een gezellige avond wordt georganiseerd voor ouderen met beginnende dementie samen met hun partners of mantelzorgers. 

Reactie na een vertel-optreden: 'Het was een fijne avond. Je vertelt en zingt zo mooi. Jij creëert een fijn sfeertje.'

Verhalen

De verhalen zijn eenvoudig en herkenbaar, maar niet kinderachtig. Een greep uit de verhalen: Beginnende verliefdheid, De geit in de kerk, Een steen die soep kan koken,  De muzikant met de bochel, Drie wilde Jagers, Smokkelverhaal.

Liedjes

Door de afwisseling met liedjes en door het meezingen, blijft het recreatieprogramma levendig en kunnen de ouderen er goed bij blijven.  Liedjes die iedereen mee kan zingen zoals: In een blauw geruite Kiel, Daar was laatst een meisje loos, Sarie Mareis, Mama 'k wil een man hè, worden doorgaans uit volle borst meegezongen. Voor de jongere ouderen is er: wild rover, Sammie, 2 motten, wonderful world, Daar bij die waterkant

Herkenbare Voorwerpen

Als entourage neemt de vertelster herkenbare voorwerpen mee die de zaal door mogen gaan en die verhalen bij de ouderen zelf oproepen: een porseleinen pop, een vosje, een bruidsjurk een doos sigaren, een springtouw zijn aanleiding om te zingen, een gesprek te beginnen of om een verhaal te starten. Uit divers onderzoek is gebleken dat het herinneren, ook wel reminiscentie genoemd, belangrijk is voor ouderen met beginnende geheugenproblematiek. 

                                             

  oranjevereniging

 

 

Technische informatie

Het programma duurt in overleg 2x 45 minuten of 2x 30 minuten. De vertelster neemt zelf geluidsapparatuur mee. Prijsindicatie:  2x 45 minuten: € 250,- ex BTW 6%, ex reiskosten. Voor kleinere zorgcentra in de regio Hardenberg is prijsoverleg mogelijk.  Er is ook op prijsgebied meer mogelijk dan u denkt; neemt u voor vragen over de mogelijkheden contact op met Marjo Dames