Marjo Dames is Verhalenvertelster.nl 

Spannend, Ontroerend, Grappig of Cultuureducatief.  Voor elke gelegenheid een passend Verhaal

Maak een afspraak

Kinderen

verhalen kinderen

Volwassenen

verhalen volwassen

Ouderen

verhalen ouderen

Specials

verhalen specials


Nieuws

meer nieuws

Kinderboekenweek 2017

Thema Griezelen: Spin en Spook

Spin en Spook

Spin en Spook gaan 's nachts spoken om Tim bang te maken. Het lukt hen niet zo goed want ze zijn niet eng genoeg. Misschien kan Tim hen helpen, hij heeft een goed idee.

 

Juwelen-Oma

De verteltheatervoorstelling 'Juwelen-Oma' is een verhaal gebaseerd op het  populaire jeugdboek 'Oma Boef' van David Walliams. Oma haar kleinzoon Bennie komt elke vrijdagavond logeren, maar hij vindt het vreselijk saai bij haar. Oma verzint een list; ze maakt Bennie wijs dat ze vroeger een beruchte Juwelen dief was. Nu kan ze hem elke vrijdagavond spannende inbraak verhalen vertellen. Maar dan loopt het uit de hand. Tijdens de avonturen die ze beleven leert Bennie zijn oma waarderen, hij voelt hoeveel hij van haar houdt. Doordat oma reuze trots op hem is, leert Ben zijn eigen kwaliteiten kennen.

JUWELEN-OMA is uitgekozen om eind april 2017 4x op het vertelfestival 'Alden Biesen' in Belgie te spelen.

Oma kroon

Workshop 'spelen en sluipen'

Na afloop van de voorstelling kunnen de kinderen zelf in een actieve workshop van 50 minuten leren 'doen alsof'. De workshop start met een paar liedjes uit oma haar jeugd met accordeonbegeleiding. De leerlingen leren er een klompendansje bij. Daarna spelen ze een paar situaties na uit de voorstelling. Zo tillen ze een denkbeeldige zware pot juwelen van de plank, zwemmen door woest water. Ze herinneren en vertellen een mooi, lief moment met hun eigen grootouders en we sluiten af met een opdracht waarin ze zelf verbeelden welk voorwerp ze in een kist heben gevonden Kunnen wij raden wat het voorwerp is ?

Het Verhaal

Bennie moet elke week bij zijn saaie oude oma logeren. Hij haat het om daar te zijn. Oma is weerzinwekkend met haar kunstgebit dat uitvalt, haar fluitende gehoorapparaat en de prikharen op haar kin. Ze stinkt ook nog eens. Als Oma in de gaten krijgt dat Ben haar verschrikkelijk vindt, zet ze een plan op. Ze maakt Bennie (en het publiek) wijs dat ze vroeger een juwelendief was. Ze heeft een pot vol met prachtige (nep)sieraden en van elk sieraad kan ze ben vertellen hoe ze het gestolen heeft. Nu vindt Ben het heerlijk en spannend bij haar. Als Bennie op een dag leest dat er een geheime tunnel is naar het paleis van de Koningin waar de de Kroonjuwelen zijn, wil hij nog maar 1 ding: samen met zijn oma de kronen stelen. Omdat Bennie zo trots is op zijn mooie plan, durft Oma niet te weigeren. Ben is nooit trots op zichzelf omdat hij niet goed kan lezen en niet meekomt op school. Oma zegt Ja tegen het plan. Ze gaan samen op het dievenpad en er volgt een spannende rooftocht. Als ze de kronen bijna in handen hebben, komt daar ineens de Koningin achter de vitrine tevoorschijn. De Koningin heeft een slapeloze nacht omdat ze de volgende dag moet speechen voor de TV camera's en ze kan niks bedenken. Bennie en Oma kunnen kiezen: Levenslang de gevangenis in, of Oma-met-haar-verhalen neemt voor 1 ochtend de plek van de Koningin in voor de camera's. Als Bennie en Oma na alle avonturen thuiskomen, merkt Ben hoe intens veel hij van zijn malle oma is gaan houden en hij heeft geleerd dat hij trots mag zijn op de dingen die hij wel goed kan.

Thema: elkaar kennen en waarderen.

Vooroordelen horen bij het leven. De leerlingen leren in dit verhaal op een grappige manier dat het makkelijk is om iemand af te keuren en stom te vinden omdat hij/zij anders is. In dit geval omdat zij ouder en langzamer is. Maar de leerlingen maken ook mee dat het leuk is om elkaar te leren kennen. Elkaar waarderen en zelf gewaardeerd vormen de kern van dit verhaal.

Technische gegevens

Leeftijd: 6+  Speelduur: 45 minuten  Schoolvoorstellingen max 120 leerlingen

Prijzen: 1 voorstelling: € 395,- / 2 x € 696,- / 3x € 995,- excl reis kosten € 50,- excl BTW 6%    Workshops na de voorstelling 50 min € 55,-  Max 1 klas per workshop. Max 3 workshops per dag